Marul

vineri, 11 februarie 2011
 
“An apple a day keeps the doctor away”



Marul este un aliment – medicament apreciat din vremurile cele mai vechi. Exista foarte multe de varietati de mere.

Principalii constituenti cunoscuti: apa 84-93%, cenusi 0.30% (potasiu, sodiu, siliciu, calciu, acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumina, arsenic, sulf, mangan, cobalt, tanin), zaharuri reductoare 8.30%; zaharoza 1.60-4%, cluloza 0.90-1.70; pentozana 0.50%; lignina 0.40% acizi liberi 0.60% acizi combinati 0.20%; acizi 0.1 – 0.25 nedeterminat 0.03.
Vitamine: continut de vitamina A(slab), vitamina B1 (10-100mg pt 100 g), vitamina Bori riboflavina(0.05 mg la 100 g), vitamina PP in partile exterioare ale fructului(0.5 mg la 100 g), coaja merelor contine  acid pantenonic de doua ori mai mult decat miezul; vitamina C – un mar da 10 mg de vitamina C.

Calitatea si proportiile constituentilor sai confera marului importante proprietati terapeutice:
  • Este unul din cele mai recomandate fructe ca tonic muscular si al sistemului nervos.
  • Protejeaza stomacul
  • “Reintineritor” al tesuturilor
  • Depurativ sanguin
  • Antireumatismal
  • Stimulent si decongestiv hepatic

Este indicat sportivilor , dar si celor care sunt supusi surmenajelor intelectuale. Mai este indicat in:
    • Convalescenta
    • Sarcina
    • Reumatism
    • Guta
    • Artrita
    • Litiaza urinara
    • Sedentarism, obezitate
    • Prevenirea infarctului  si a aterosclerozei
    • Hepatism
    • Diaree, dar si constipati, infectii intestinale (colibaciloza)
    • Herpes
    • Strai febrile
    • Ulcer gastric, gastrita
    • Afectiuni bronhice
    • Insomnii nervozitate, cefalee

Este permis diabeticilor.
In plus, un mar asigura 20% din necesarul zilnic de fibra al organismului si albeste dintii, daca e consumat regulat.


Cea mai mare parte din informatii sunt preluate din cartea “Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale” – Jean Valnet


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu