Lintea

marți, 15 februarie 2011

Lintea este un aliment foarte digerabil, este lipsit in totalitate de grasimi si colesterol. In plus, semintele de linte contin izoflavoni, substante ce curata organismul.
Au o crescuta concentratie de fier, un element esential, absorbit mai bine de organism daca este asociat cu  alimente bogate in vitamina C (salate, kiwi, citrice). Mai contin potasiu, fosfor, calciu, vitamina B si pretioase fibre ce depureaza organismul.
La fel ca toate celelalte legume, lintea are o inalta putere nutritiva (110-336 kcal / 100 gr, in functie de varietate si de modul de preparare). Semintele de linte sunt printre legumele cele mai bogate in proteine vegetale (24%) care sunt in totalitate asimilate de organism.
Lintea este considerată a fi cea mai digestibilă leguminoasă.
Preparatele realizate din boabele de linte, sunt indicate în: munci care cer efort, convalescenţă, astenie, posturi, hipokaliemie (carenţă de potasiu), îmbătrânire precoce, cancer (preventiv), litiaze urinare bazice (oxalică, fosfatică alcalină).
  Lintea nu trebuie să lipsească din dieta mămicilor care alăptează.
  Aceste boabe mai ajută la reducerea colesterolului şi la refacerea globulelor roşii (
eritrocitelor). 

Este bine să se limiteze consumul de linte, în caz de: indigestie, diabet, obezitate, înţărcare, tumori abdominale, frigiditate, boli cardiace grave (infarct, postinfarct, insuficienţă cardiacă), litiaze acide (urice, cisteinice), gută, hipotiroidie severă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu