Telina

sâmbătă, 12 februarie 2011
In antichitate telina era considerata o planta sfanta, fiind cunoscuta de catre romani ca o planta cu deosebite insusiri medicale si de vechii chinezi ca o planta harazita sa mentina agerimea spiritului si tineretea spiritului. Astazi, telina este intrebuintata atat in medicina, cat si in bucatarie.Se folosesc atat radacina cat si frunzele.

Principalii constituenti: vitaminele A, B, C; minerale si metaloizi: magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor; o asenta (anhidrida sedanonica), colina, tirozina, acid glutamic etc.


 Pentru uz intern este folosit ca: aperitiv, stomahic, tonic al sistemului nervos, remineralizant,racoritor, antiscorbutic,depurator, regenerator sanguin, antipaludic(=antimalaric), diuretic, antireumatismal, drenor pulmonar, antiseptic (=previne sau înlătură infecțiile microbiene),remediu al obezitatii

Pentru uz extern, este folosit ca cicatrizant ( sucul se poate aplica pe plagi, ulcere, cancere etc.)

Este recomandat in:  digestii lente, astenie, surmenaj, caonvalescente, insuficiente renale, nervozitate, demineralizare, impotenta, reumatisme, litiaza urinara, afectiuni pulmonare, obezitate etc.

O salata foarte buna: telina cu sos de maioneza vegana si usturoi sau la 3/4 telina se adauga 1/4 mar si maioneza vegana.

Sursa:“Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale” – Jean Valnet

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu