Morcovul

vineri, 11 februarie 2011
Este o leguma foarte sanatoasa, pe care o folosesc foarte des in retete iarna.

Principalii constituenti: vitaminele A(o cantitate extrem de mare), B, C, provitamina A (caroten); zaharuri 3-7% levuloza si dextroza direct asimilabile; numeroase minerale: fier (pana la 7%), fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magnezeiu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom; o esenta (carotina); asparagina;daucarina.

Beta carotenul(prezent in morcov)  are un rol deosebit in impiedicarea formarii ridurilor, deoarece neutralizeaza trei factori majori: impiedica uscarea pielii, protejeaza de raze UVA si ca puternic antioxidant neutralizeaza actiunea radicalilor liberi care sunt raspunzatori de deteriorarea celulelor. De asemenea, regleaza activitatea glandelor sudoripare si sebacee, precum si ciclul cresterii parului. Grabeste formarea celulelor noi, protejeaza straturile periferice ale pielii si impiedica deteriorarea parului.
Morcovul mai poate fi folosit, de asemenea, ca tonic, reminalizant, dupurativ, cicatrizant intestinal, vermifug (tenie). Se recomanda in afectiuni pulmonare( tuberculoza, bronsite cronice, astm), reumatism, anumite insuficiente ale acuitatii vizuale etc.

O parte din informatii le-am preluat din cartea “Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale” – Jean Valnet

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu